Lämna sidan

Att leva med skyddade personuppgifter

Många tycker att det är svårt att vara tvungen att fly från det som man tycker om och många saknar det som de har lämnat. Man kan sakna sina släktingar, sina kompisar, sin gamla skola eller sitt gamla hem. Det kan också kännas väldigt orättvist att det är den som är hotad som får gömma sig, medan den som hotar bor kvar.

 

Det är jobbigt att leva med hot. Många känner sig oroliga och är rädda för att bli hittade av den som vill dem illa.

 

Då kan det kännas tryggt att ha skyddade personuppgifter.

Det är svårt att ha skyddade personuppgifter

Jag känner mig väldigt trygg med skyddad identitet. Det gör jag faktiskt. Det känns jätteskönt att ha det.

Rebecka

När man lever med skyddade personuppgifter och inte kan berätta sitt riktiga namn eller var man bor blir många vanliga saker krångliga och svåra. Det blir svårare att till exempel vara med på fritidsaktiviteter, att vara ute på sociala medier, att köpa saker på internet, att söka ett extrajobb eller att ha ett bibliotekskort. Man måste också akta sig för att vara med på bilder och för att berätta för andra om sig själv. 

Många barn och ungdomar med skyddade personuppgifter känner sig ensamma. Det kan kännas som att man luras eller ljuger när man inte kan berätta för sina kompisar om var man har bott förut eller vad man heter. När man inte kan vara ärlig om sig själv, kan det också vara svårt att känna sig nära kompisar eller någon som man är tillsammans med.

Jag vill inte vara så mycket med kompisar för jag ville inte ha frågor och så. Det påverkar mig också jättemycket.

Sofia

Det finns vuxna som inte vet vad skyddade personuppgifter är eller hur det fungerar. Då får man själv förklara och berätta för lärare, läkare, tandläkare eller andra vad som är speciellt med en och vad man behöver för hjälp. Det är inte meningen. Vuxna borde ta reda på vad som gäller och hjälpa till.

växa upp med skyddade personuppgifter

Många barn och ungdomar har haft skyddade personuppgifter sedan de var väldigt små. Då vet man inte så mycket om varför det är så. De vuxna kan också ha svårt att förstå när barnen är så stora att de behöver få veta mer om varför man lever med skydd. De vuxna vet ofta inte vad som blir svårt i skolan, på fritiden eller med kompisar när man har skyddade personuppgifter. Den som har skyddade personuppgifter och vill veta varför kan fråga någon vuxen i sin närhet. Om de vuxna som man bor med inte kan svara kan man få hjälp från andra vuxna. Skolan, socialtjänsten eller polisen kan hjälpa till och svara på frågor.

Tips från andra ungdomar – från rapporten Oskyddad

 

I min förra skola var det krångel hela tiden, med skolfoto, klasslistor och utflykter. Men i min nya skola fattar lärarna. Här är det inget krångel alls, de gör annorlunda.Låt inte ”skyddad identitet” ta över ditt liv. Du är värd mer!

Ta med alltid med dig en vuxen om du ska till (till exempel) sjukhuset. (Annars kommer du att få sitta och förklara för sköterskorna i timmar innan du kan göra något).

Planera, innan ni börjar i ny skola eller flyttar, med familjen om hur din historia kommer att se ut. Hitta på något som hela familjen ska hålla sig till. Annars kommer folk förr eller senare märka att något inte är rätt och så kommer frågorna att rulla på.

Försök byta namn (…) Då kommer allt att bli lättare.

Säg till! De vuxna ska vara till hjälp och inte förstöra!

 

 

Det finns mer!