Dölj dina spår

När du surfar på nätet sparas information om de webbplatser du varit inne på i webbläsarens historik. Om du inte vill att någon ska kunna se vilka webbplatser du har besökt kan du rensa din webbhistorik eller använda privat surfning. Här förklarar vi hur du gör.

Rensa webbhistorik eller surfa privat

Om du vill dölja för andra vilka webbplatser du har besökt måste du själv ta bort informationen. Du kan rensa webbhistoriken med bara ett par klick, men det går till på olika sätt beroende på vilken webbläsare du använder. En webbläsare är det program du använder för att surfa.

Du kan också använda privat surfning och surfa utan att lämna några spår efter dig. Privat surfning ställer du in på olika sätt i olika webbläsare.

Välj webbläsare och följ instruktionerna

Klicka på din webbläsare i listan och följ instruktionerna för hur du döljer dina besök eller ställer in privat surfning.

Brandvägg

Om det finns en brandvägg installerad kan den lagra vilka webbplatser som besöks. En brandvägg kan också ha så kallad föräldrakontroll som gör att olika webbplatser spärras för visning.

För att inte avslöja vad du har tittat på när du använt en dator där brandvägg finns installerad måste du använda dig av särskilda tjänster för anonymt surfande. Det går att hitta sådana tjänster på internet och ofta måste du betala för dem.

Vill du ha hjälp?

Om du har utsatts för brott kan du behöva hjälp. Det är bra att berätta. Det finns flera ställen dit du kan vända dig för att få stöd av en vuxen.

Illustration av ett barn och en vuxen inuti ett orange hjärta.