Om Jag vill veta

Jag vill veta är till för dig som är under 18 år och som tror eller vet att du utsatts för brott, eller är orolig för en kompis eller ett syskon. Webbplatsen är också till för dig som bara vill veta mer om vad som är brottsligt, var det finns hjälp och stöd och vad som händer om du anmäler ett brott eller om det blir rättegång.

Du har rätt att veta!

Alla som varit med om brott har rätt att få information. Jag vill veta är Brottsoffermyndighetens webbplats för barn och ungdomar. 

 1. Många barn och unga är med om brott.

  Ofta handlar det om någon sorts våld. Du eller en kompis kanske har blivit slagen eller hotad. Eller så har någon tagit på din kropp eller spridit bilder på dig utan att du vill.

 2. Har det hänt dig?

  Eller är du orolig för ett syskon, en förälder eller någon du känner? Kanske är du rädd och ledsen? Arg? Eller kanske vill du bara få veta mer om vad som gäller?

  Vad är brottsligt?

Varför Jag vill veta?

Webbplatsen heter Jag vill veta eftersom många barn och unga vill veta:

 • vad som är brottsligt
 • vad de ska göra när de har utsatts för brott
 • sina rättigheter
 • vilka de kan vända sig till för att få hjälp

På webbplatsen får du veta mer om hur det kan kännas att vara utsatt, om polisanmälan, rättsprocessen, om stöd och hjälp och hur du kan få ersättning.

Viktigt att veta

På Jag vill veta finns mycket information, men det finns några saker som är särskilt viktiga för dig att känna till, nämligen att:

 • vuxna har ett ansvar att hjälpa barn och unga
 • du aldrig ska behöva stå ut med våld hemma eller i skolan eller med hat och trakasserier på sociala medier
 • det är viktigt att anmäla brott till polisen
 • det är viktigt att vittna om du har sett eller hört ett brott
 • du har rättigheter som brottsoffer – staten måste hjälpa dig så att du kan få det skydd och det stöd du behöver.

En del barn som blivit slagna, utsatta för övergrepp eller hotade berättar inte för någon. Men om du har varit med om något svårt kan det bli bättre om du berättar för någon om vad som har hänt.

Vad gör Brottsoffermyndigheten?

Webbplatsen Jag vill veta är gjord av Brottsoffermyndigheten.

Olika myndigheter har i uppdrag av regeringen att se till att en särskild del av samhället fungerar för alla människor i landet. Brottsoffermyndigheten arbetar för att göra det bättre för barn och vuxna som har varit med om brott. Myndigheten vill att alla som utsatts för brott ska känna till sina rättigheter, få hjälp och stöd och få ersättning för sina skador. Brottsoffermyndigheten tar därför fram och sprider mycket information till brottsoffer.

En del av rättsväsendet

Brottsoffermyndigheten tillhör rättsväsendet tillsammans med flera andra myndigheter, som till exempel polisen, Åklagarmyndigheten, Sveriges Domstolar och Kriminalvården.

Myndigheterna i rättsväsendet arbetar för att alla människor i Sverige ska känna sig trygga och säkra. Det handlar bland annat om att ta ansvar för att skydda människor från att bli utsatta för brott, och att alla människor ska kunna lita på lagen, myndigheter och domstolar.

Ladda ner broschyrer

Brottsoffermyndigheten har tagit fram flera broschyrer som riktar sig till barn och unga. Det finns också broschyrer som vänder sig till föräldrar och personer som möter barn i olika situationer.

På den här sidan ser du några av broschyrerna, som går att ladda ner på Brottsoffermyndighetens webbplats. En del av broschyrerna behöver uppdateras och göras mer tillgängliga.

Om tillgänglighet, kakor och personuppgifter

Brottsoffermyndigheten vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är tillgängliga. Du kan läsa mer om hur Jag vill veta uppfyller lagen om tillgänglighet på en särskild sida. 

Om tillgänglighet

Webbplatsen Jag vill veta använder kakor för att fungera bättre. Vill du inte använda kakor kan du stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Brottsoffermyndigheten värnar om din integritet och att skydda dina personuppgifter. Vi behandlar personuppgifterna enligt bestämmelserna i gällande dataskyddsreglering. Du kan läsa mer om kakor och personuppgifter på den här sidan.

Om kakor och personuppgifter

Vill du ha hjälp?

Har du varit med om något som du tror eller vet är brottsligt kan du behöva berätta för någon och få stöd. Det finns flera olika ställen där du kan få hjälp av en vuxen.

Illustration av en vuxen och en tonåring som sitter i en soffa och pratar med varandra.