Lämna sidan

Det kan vara ett brott

Det är många barn som är med om brott. Det är ofta någon form av våld. Våld kan vara något som gör ont på kroppen som slag och sparkar. Våld kan också vara när någon säger elaka saker som gör att man får ont i hjärtat, magen eller huvudet. Det är också ett brott om någon vuxen tar på ett barn på ett sexuellt sätt. Det kallas för sexuella övergrepp.

Se eller höra våld hemma

Det är förbjudet att slå, knuffas eller sparkas. Att göra illa någon är ett brott som heter misshandel. Det är också förbjudet att hota någon. Vuxna får inte göra illa varandra och vuxna får aldrig göra illa barn.

Läs mer

Misshandel

Det är förbjudet att göra illa barn i Sverige. Det är ett brott och man kan få fängelse eller böter om man gör det. Även om alla vet att man inte får göra illa någon så finns det vuxna som gör det i alla fall. Det är ganska många barn som har blivit slagna, knuffade, dragna i håret eller på annat sätt varit med om våld från en vuxen i familjen.

Läs mer

Ord som gör ont

När man pratar om att någon gör en illa menar man ofta något som gör ont på kroppen, som slag och sparkar. Men hemska och elaka ord som att man är dum i huvudet, inte fattar, är ful och äcklig kan göra minst lika ont som slag och sparkar. Det kallas för psykiskt våld.

Läs mer

Sexuella övergrepp

 

Sexuella övergrepp kan vara många olika brott. Det handlar oftast om att tvinga någon att ha sex eller att prata om sex fast man inte vill. Det är alltid förbjudet för vuxna och ungdomar som är 15 år eller äldre att ha sex med någon som är yngre än 15 år. Det spelar ingen roll om den som är under 15 år vill ha sex. Det är ändå förbjudet.

 Läs mer

Inbrott

Inbrott är när någon har brutit sig in i någon annans bostad, förråd, bil eller annan egendom och stulit något. Om man har varit utsatt för inbrott kan det kännas mycket obehagligt.

Läs mer

Brott i skolan


Många barn är med om hot och våld i skolan. Det är ofta från andra barn men det kan också vara från vuxna i skolan. Om man är med om våld eller hot i skolan kallas det ibland för mobbning fast det egentligen är brott som kan anmälas till polisen. 

 Läs mer

Brott på internet

 

Det är lätt att tro att man får säga och göra vad man vill på internet. Så är det inte. Om man behandlar andra illa, skriver saker om andra som inte är sanna eller om man lurar någon så kan det vara brottsligt. Det kan till exempel vara personer som sprider taskiga rykten eller skickar bilder och filmer.

 

 Läs mer

Stöld och rån

Att stjäla saker från någon är ett brott som heter stöld. Om man hotar eller gör illa någon när man stjäl saker kallas brottet för rån. Värdet på det man har blivit av med har ingen betydelse. Det spelar alltså ingen roll om värdet är 10 kronor eller 1 000 kronor, det är ändå ett brott. 

Läs mer

 

Det finns mer!