Lämna sidan

Vad har hänt?

Många unga är med om brott. Ofta handlar det om någon form av våld. Våld kan vara något som gör ont på kroppen som slag och sparkar. Våld kan också vara när någon säger taskiga saker som gör att man får ont i hjärtat, magen eller huvudet. Det är också ett brott att ta på någon på ett sexuellt sätt om personen inte vill.

Ibland kan det vara svårt att veta om det som har hänt är ett brott eller inte. Om det känns dåligt i kroppen har man rätt att få hjälp även om det som har hänt inte är ett brott. Det kan göra ont både på och inuti kroppen. Ibland gör det ont överallt.

Brott i skolan

Flera personer i varje klass kan någon gång ha varit med om våld, hot eller trakasserier i skolan. Det som kallas för mobbning kan vara allvarliga brott.


Läs mer

Misshandel

Play

Filmen har inget ljud

Misshandel är ett brott som kan straffas med böter eller fängelse. Den som misshandlar kan vara någon i familjen, någon man är tillsammans med eller en helt okänd person . Det spelar ingen roll vem det är som misshandlar, det är alltid ett brott.

Läs mer

 

Utsatt i en relation

Att vara tillsammans med en våldsam partner är jobbigt. Det är vanligt att anklaga sig själv för det som partnern gör och det kan vara svårt att lämna relationen. Våldet kan vara psykiskt, fysiskt eller sexuellt och det är vanligt att man blir utsatt för en blandning av olika typer av våld.

Läs mer

Psykisk misshandel

 

När man pratar om våld är det vanligt att man menar fysiskt våld, till exempel slag och sparkar. Men ord kan göra minst lika ont som slag. När ord är våld kallas det för psykiskt våld.

 Läs mer

 

Sexuella övergrepp


Play

Filmen har inget ljud

Det är olagligt för en äldre tonåring eller en vuxen att göra något sexuellt med en person som är under 15 år. Det är förbjudet även om någon som är under 15 år vill ha sex och tar initiativet. Alla har rätt att bestämma över sin kropp och sin sexualitet. Det är ett allvarligt brott när någon går över gränsen för vad som känns okej.

Läs mer

Hedersrelaterat våld

Play

Filmen har inget ljud

När man är ung har man rätt att säga vad man tycker och vara med och bestämma saker när det gäller sitt eget liv. Det står i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. I tonåren utvecklar och formar vi den person vi vill vara och det är viktigt att få mer frihet att leva det liv man själv vill ju äldre man blir. I en del familjer minskar istället friheten under uppväxten och familjen kontrollerar och begränsar tonåringens liv. Det kan till exempel leda till att man inte får vara tillsammans med vem man vill, inte ha på sig vilka kläder man vill eller vara med på alla lektioner i skolan.

 

Läs mer


Stöld och rån

Play

Filmen har inget ljud

Att bli rånad betyder att någon stjäl något genom att använda våld eller hot. Det är ganska vanligt att ungdomar blir rånade. Det kan till exempel hända i skolan eller på fritiden. Värdet på det som blir stulet har ingen betydelse – det är ett rån oavsett om värdet är 10 kronor eller 1000 kronor.

Läs mer

Brott på internet

Play

Filmen har inget ljud

Det finns flera olika brott som kan hända på internet. Till exempel om någon sprider elaka rykten eller bilder kan det vara ett brott som kallas förtal. Det förekommer också sexuella övergrepp via internet, till exempel genom gromning. Det är allvarliga brott som kan leda till böter eller fängelse. På den här sidan kan du läsa mer om olika brott som finns på internet.


Läs mer

Sex mot ersättning

Sex mot ersättning betyder att man får pengar eller något annat för att ha sex med någon. Det kan också kallas för att sälja sex eller för prostitution.

Läs mer

Hatbrott

Hatbrott kan vara många olika typer av brott. Vanliga brott är hot och ofredande, men det kan också vara till exempel misshandel eller mord.
Läs mer

Inbrott

Inbrott är när någon har brutit sig in i någon annans bostad, förråd, bil eller annan egendom och stulit något. Om man har varit utsatt för inbrott kan det kännas mycket obehagligt.

Läs mer

Det finns mer!