Behöver du stöd och hjälp?

Om du har varit utsatt för ett brott kan du behöva hjälp för att kunna gå vidare och lämna det som hänt bakom dig. En del får stöd av familj och vänner. Men ibland finns de inte där för dig på det sätt du behöver. Då finns det andra som kan hjälpa dig. Det kan också vara lättare att berätta för någon som inte känner dig. 

Du har rätt att få hjälp!

Alla som har utsatts för ett brott har rätt att få stöd och hjälp. Du har rätt till hjälp även om du inte har polisanmält brottet. 

  1. Är du utsatt för brott?

    Då har du rätt till stöd. Det gäller även om brottet inte är anmält.

  2. Känns det svårt att berätta?

    Det kan kännas läskigt eller jobbigt att berätta vad du varit med om, och det är okej. Men du ska veta att det alltid finns någon vuxen som vill hjälpa till.

    Berätta för någon

Hitta stöd nära dig

Här kan du hitta myndigheter och organisationer som finns nära dig eller som finns i hela landet. Orten som dyker upp i sökrutan kommer från GPS-funktionen i din mobil eller dator och du kan inte spåras. Du kan också själv skriva in en valfri plats.

Myndigheter och organisationer i hela Sverige

Socialtjänsten

Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att ge brottsoffer och brottsoffers anhöriga hjälp och stöd. Varje kommun har en webbplats med information om socialtjänsten. En lista över alla kommuner finns på Sveriges kommuner och regioners webbplats, SKR.

Elevhälsa

Alla elever i skolan ska ha tillgång till elevhälsa, som hjälper dig med medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska behov. Du hittar elevhälsan via din kommun. På Sveriges kommuner och regioners webbplats, SKR, kan du hitta en lista över alla kommuner.

Hälso- och sjukvården

Om du behöver vård kan du vända dig till din region. För att hitta kontaktuppgifter till din region kan du besöka Sveriges kommuner och regioners webbplats, SKR. Du kan också kontakta 1177 Vårdguiden.

Bup

Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, tar emot barn och unga under 18 år. På Umo:s webbplats kan du få veta mer om Bup och hitta din närmsta mottagning.

Umo

Umo är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. Här kan du få svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Här finns också information om våld och sexuella övergrepp. På Umo kan du hitta en mottagning nära dig och ställa personliga frågor.

Youmo

Youmo är en webbplats med delar av Umo på flera språk. Här finns information om kroppen, sex och hälsa.

Brottsofferjouren Sverige

Brottsofferjouren Sverige är en organisation som ger stöd till offer för alla typer av brott, vittnen eller till dig som känner någon som har blivit drabbad. På deras webbplats kan du hitta en brottsofferjour nära dig.

Roks

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, ger stöd till tjejer och kvinnor som utsatts för övergrepp. På deras webbplats kan du hitta en tjej- eller kvinnojour nära dig. De har också en särskild webbplats för tjejer.

Unizon

Unizon är en riksorganisation för kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter. De ger stöd till tjejer och kvinnor som utsatts för övergrepp. De har också en särskild webbplats för unga.

Terrafem

Terrafem arbetar för flickors och kvinnors rätt att leva fritt från mäns våld och dominans. Terrafem driver en rikstäckande jourtelefon för flickor och kvinnor med utländsk härkomst och har kontakt med utsatta från olika länder och på olika språk.

Bris

Barnens rätt i samhället, Bris, är en barnrättsorganisation som du kan ringa, chatta, mejla eller prata med på telefon. Du är anonym när du hör av dig till Bris.

Ditt ECPAT

ECPAT är en organisation för dig som utsatts för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT är en plats för alla under 18 år. Här kan du chatta eller mejla för att få stöd och hjälp och få veta mer om hur du tar ner nakenbilder som har spridits.

Rädda barnen

Rädda barnens webbplats för barn och unga heter Lilla Rädda barnen. Där kan du lära dig om dina rättigheter, känslor och få må bra-tips. Rädda barnen bedriver också stödchatten Kärleken är fri för dig som vill ha stöd och råd kring hedersrelaterade frågor. Rädda barnen har också en stödlinje på flera språk både för unga och föräldrar.

1000 möjligheter

Är du utsatt för våld av den du är ihop med? Har du sålt sex, skadat dig själv med sex eller blivit såld av andra? 1000 möjligheter erbjuder alla upp till 25 år stöd och hjälp via chatt, samtal på mottagning, egen stödkontakt eller i gruppsamtal genom 1000Mottagning, Ungarelationer.se och Ellencentret. Allt stöd är gratis och anonymt.

Ungasjourer.se

På Ungasjourer.se hittar du alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta barn och unga. Ofta kan du chatta, mejla eller ringa en jour. Hos en jour behöver du inte berätta vem du är.

Dags att prata om

Dags att prata om är gjord av Stiftelsen Allmänna Barnhuset och de har en särskild webbplats för dig under 18 år. På webbplatsen kan du läsa mer om att prata om sexuella övergrepp.

Killar.se

Killar.se har en chatt som du som identifierar dig som kille mellan 10-25 år kan vända dig till för stöd. Du kan vara helt anonym och inga frågor är för små eller för stora. De som chattar med dig är 20 år och uppåt av olika kön. Alla har gått en utbildning i att vara en bra stödperson.

RFSL Stödmottagning

RFSL Stödmottagning erbjuder stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. RFSL ger stöd genom samtal på plats, telefon eller mejl. Du kan vara anonym och personalen på mottagningen har utbildning och erfarenhet.

Tris

Tjejers rätt i samhället, Tris, arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och ger hjälp till vuxna, barn och unga som utsätts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Hos Tris finns särskild kompetens i att möta barn och unga som har en intellektuell funktionsnedsättning. Tris stödtelefon heter Tris-jouren.

Rav

Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, Rav, ger medmänskligt stöd och information till anhöriga och andra närstående till våldsdödade.

Busta ungdomsjour

Är du eller har varit utsatt för sexuella övergrepp? Känner du någon som är utsatt? Föreningen Anhöriga till
sexuellt utnyttjade barn har en jourtelefon för dig upp till 30 år.

Linnamottagningen

Linnamottagningen är till för unga personer som blivit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, som blivit bortgifta eller riskerar att bli bortgifta mot sin vilja. Linnamottagningen är öppen för både tjejer och killar och ger akut hjälp och hjälp på lång sikt.

GAPF

Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, ger via sin stödjour hjälp och råd till barn och unga som begränsas av hedersnormer. Det är kostnadsfritt att ringa till stödjouren och du kan vara anonym.

Kvinnors rätt

Kvinnors rätt är en ideell förening med syfte att hjälpa flickor och pojkar samt kvinnor som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Du kan alltid vara anonym och de som ger stöd har tystnadslöfte. Alla som är 13 år och uppåt kan ta kontakt, oavsett könsidentitet.

Novahuset

Novahuset erbjuder stöd och råd till dig som är utsatt för någon form av sexuellt övergrepp. Alla kan kontakta Novahuset för stöd. Även anhöriga kan ta kontakt.

RFSL Pegasus

Pegasus är en verksamhet inom RFSL Ungdom som riktar sig till dig som är hbtqi-person, 15-25 år och har erfarenhet av, eller funderingar om sex mot ersättning. Du kan prata med en kurator genom chatt, Kik, Skype, mejl, telefon eller besöka samtalsmottagningen i Stockholm. Du kan alltid vara anonym.

Tjejzonen

Tjejzonen driver en chatt för tjejer som är 10-25 år. Det går att vara anonym.

Maskrosbarn

Maskrosbarn hjälper dig som är mellan 13 -19 år och har det jobbigt till exempel för att du är utsatt för våld.

Polisen

Polisens nummer vid icke akuta händelser är 114 14. Dit kan du ringa om du vill prata med polisen, ställa en fråga eller anmäla ett brott. Du kan också göra en polisanmälan genom att besöka en polisstation. På polisens webbplats kan du hitta din närmsta polisstation. Om det är en nödsituation kan du ringa 112.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen har information för dig som är under 18 år. Du kan ringa gratis till Barnombudsmannen för att få veta mer om dina rättigheter och vart du kan vända dig för att få hjälp. Om du har frågor om barnkonventionen kan du chatta med Barnombudsmannen.

Kriminalvårdens Insidan

Har du en familjemedlem i fängelse, häkte eller i frivård? Då är det säkert massor som du funderar över. På Kriminalvårdens webbplats Insidan kan du läsa och titta på film om hur det funkar i fängelser, häkten och frivård.

Sveriges domstolar

Ska du vara med om en rättegång? På Sveriges domstolars webbplats hittar du kontaktuppgifter till din domstol.

Åklagarmyndigheten

En åklagare leder ofta polisens utredning. De väcker åtal i domstol om det finns tillräckligt med bevis för att någon ska kunna fällas för brottet.

Skatteverket

Om du är utsatt för allvarliga hot kan du ansöka om skyddade personuppgifter hos Skatteverket.

Kronofogden

Om en domstol har beslutat att du har rätt till skadestånd i ett brottmål kan du vända dig till Kronofogden för att få hjälp att få betalt från gärningspersonen.

Vill du ha hjälp?

Har du blivit slagen, sparkad eller utsatt för våld på annat sätt? Känner du dig rädd eller otrygg? Då kan det vara bra att berätta för någon.

Illustration av en vuxen och en ung person som sitter pratar med varandra.