Lämna sidan

Brott på internet

På internet kan det vara svårt att veta vem man pratar med eftersom det är lätt att ljuga om sin ålder och om vem man är. Oftast är det ofarligt när människor ljuger på internet, men det händer att personer ljuger för att göra illa andra.

Om någon sprider nakenbilder, filmer eller rykten om någon annan kan det vara
förtal. Förtal är ett brott och det är själva spridningen av kommentarer eller bilder som är brottsligt. Det är alltså inte brottsligt att hitta på en lögn om någon, men att sprida den vidare kan vara det. Förtal kan till exempel vara att skriva på någons blogg att personen har sex med alla som vill eller att hitta på att någon misshandlar sitt barn. Förtal kan straffas med böter. 


Det är inte brottsligt att skriva taskiga kommentarer om någon. Man kan skriva att någon är dålig på hockey eller att någon har fula kläder utan att det är ett brott. Men om man skriver taskiga saker om en person många gånger kan det vara ett brott som kallas för kränkning. Straffet för kränkning kan vara böter.

Det är olagligt att hota att göra allvarliga saker som skrämmer någon annan. Exempel kan vara att säga saker som jag ska slå dig, bränna ner ditt hus, eller döda dig. När någon skrämmer genom hotfulla kommentarer är det ett allvarligt brott som heter olaga hot och det kan leda till böter eller fängelse.

Sexuella övergrepp på internet

När vuxna lurar barn på internet för att försöka utnyttja barnet sexuellt är det ett allvarligt brott som heter gromning. Vuxna kan till exempel försöka få barn att klä av sig framför webbkameran eller att träffas någonstans.

Den som försöker få kontakt med barn kan låtsas vara i samma ålder och ha samma intressen som barnet. Därför kan det vara svårt att veta om man blir kontaktad av ett annat barn eller av en vuxen som vill en illa.

Berätta för en vuxen

Om man har varit med om något som känns obehagligt eller misstänker att någon tar kontakt på internet för att luras är det bra om man berättar det för en vuxen. 

anmäl till polisen

Om man har varit med om något hemskt på nätet är det bra att prata med en vuxen som kan göra en polisanmälan. Det är bra att spara chattar, bilder, filmer eller annat eftersom det kan användas som bevis.

Ungdomsmottagningen på nätet och på Integritetsskyddsmyndighetens sida för unga finns mer information om brott på nätet.

 

Det finns mer!