Lämna sidan

Internet och gromning

Sexuella övergrepp på internet

Relationer på internet är ofta bra och roliga, men om man har otur kan kontakten förändras och bli obehaglig och svår att bryta. Det kan också vara svårt att veta vem det är som man chattar med eftersom folk ibland låtsas vara någon annan på internet.

Det händer att kontakter på internet leder till att barn och ungdomar blir utnyttjade. Det kan till exempel vara att en vuxen person lurar någon att visa sig naken i webbkameran, ha webbkamerasex eller att träffas någonstans. Det är vanligast att personen som tar kontakt är en vuxen man. Personen försöker ofta bygga upp ett förtroende och locka med sådant som man är intresserad av. Personen kan till exempel låtsas vara en tjej i samma ålder som kan fixa ett jobb åt en.

Hjälp om man råkat illa ut på internet

Många tycker att det känns jättesvårt att berätta om det som har hänt. De skäms och anklagar sig själva. Om man har varit med om något som inte känns bra är det ändå bra att prata med någon om det.

Även om man själv har skickat bilder eller visat sig naken framför webbkameran har ingen rätt att hota en eller använda sig av det som man har skickat.

 

Play

Filmen har inget ljud

Det är också bra att polisanmäla det som har hänt. Även om man själv har skickat bilder eller visat sig naken framför webbkameran har ingen rätt att hota en eller använda sig av det som man har skickat. Om man kan är det bra att spara chattkonversationer, bilder eller annat som Polisen kan använda som bevis och ge det till Polisen.

Information om brott på internet finns på ungdomsmottagningen på nätet och polisens webbplats.

 

Det finns mer!