Lämna sidan

Polisen

Polisens uppgift är att utreda misstankar om brott. Om man har varit utsatt för brott är det bra att polisanmäla det så fort som möjligt, men det går också att anmäla om det har gått en tid sedan brottet hände.

anmäla brott till polisen

För att den som har gjort ett brott ska kunna dömas behöver någon anmäla brottet till polisen. Det är också viktigt att anmäla brott till polisen så att det inte händer igen och för att inte andra ska drabbas. Om man känner den som har gjort brottet kan det kännas extra svårt att anmäla. Samma saker är fel och olagliga oavsett om
man känner den som har gjort brottet eller inte.

Hur vet man om man varit med om ett brott?

Ibland kan det vara svårt att veta om man ska anmäla det som har hänt och vad som är ett brott. Om man är osäker kan man ringa till polisen och fråga om man ska göra en anmälan. Det går att ställa frågor till polisen utan att säga vad man heter. Några exempel på brott är om någon

  • slår
  • tar något
  • lånar eller tar saker utan lov
  • tar på någons kropp på ett sätt som är obehagligt eller som gör någon rädd
  • tvingar eller lurar någon att utföra sexuella handlingar
  • hotar
  • hotar och säger "Om du anmäler mig, då..."
  • utsätter någon för handlingar som räknas som mobbning

när det kommer in en anmälan

Polisen har utbildade barnutredare som är experter på brott mot barn och ungdomar och när en man har gjort en anmälan påbörjar de så snabbt som möjligt sin utredning (som kallas för förundersökning). Senast tre månader från det datum som anmälan gjordes ska utredningen vara klar. Det är åklagaren som leder utredningen och som sedan bestämmer om det ska bli en rättegång eller inte. Om det blir en rättegång kallas det att åklagaren väcker åtal. Polisen kontaktar också alltid socialtjänsten om den som är utsatt för brott är under 18 år.


Stöd och hjälp när man varit med om ett brott

När man gör en anmälan ska polisen informera om brottsoffers rättigheter och om var man kan få stöd och hjälp. Det går även att ringa till en ideell organisation och fråga om anmälan.

Kontakt med polisen

En polisanmälan görs enklast på närmaste polisstation eller genom att ringa 114 14. Läs mer om polisanmälan.

Det finns mer!