Lämna sidan

Barnahus

Barnahus finns i många kommuner i Sverige och är ett ställe där barn och tonåringar som har varit med om brott får hjälp. På Barnahus finns det ofta polis, läkare, socialtjänst och personal från BUP. Alla kommer till Barnahuset för att träffa barnet. Då slipper man åka till olika ställen för att träffa alla som ska hjälpa.

Barn och ungdomar som kommer till ett Barnahus gör det oftast för att berätta vad som har hänt för polisen. När man kommer till ett Barnahus har barnet alltid med sig en vuxen som stöd, till exempel någon som man känner eller en socialsekreterare. På många Barnahus kan man också få träffa en läkare om det behövs.

prata om det som har hänt

När man har varit med om våld eller övergrepp kan det vara bra att prata om det många gånger.

Efter förhöret med polisen kan man få prata med en socialsekreterare om hur man mår. På många Barnahus kan man träffa någon flera gånger för att prata om det som hänt och om hur man mår. När man har varit med om våld eller övergrepp kan det vara bra att prata om det många gånger. Det gör det lättare att må bra och gå vidare med sitt liv.

 

De som jobbar på Barnahus är vana att prata med barn och ungdomar som har varit med om jobbiga och skrämmande saker. En del barn tycker att det är lätt att berätta, medan andra tycker att det är jättesvårt. Det är okej att säga att det känns jobbigt och läskigt att berätta, då kan det bli lite lättare att prata om det.

Det finns mer!