Lämna sidan

Stöd och hjälp

Om man har varit med om ett brott kan man behöva stöd för att komma vidare och lämna det som hänt bakom sig. Många som har varit med om ett brott får stöd och hjälp av familj och vänner. Familj och vänner kan inte alltid svara på de frågor man har och ibland kan det vara skönt att prata med någon utomstående som har tid att bara lyssna.

Play

Filmen har inget ljud

När man varit med om ett brott kan man också få starka reaktioner och symtom som gör att man behöver behandling för att må bra igen. Oavsett om man vill ha information, vill berätta om det man varit med om eller om man behöver behandling har man rätt att få det efter ett brott.

Vem kan man prata med?

Det finns många olika ställen dit tonåringar kan vända sig för att få information och stöd efter brott. Vilket stöd man kan få varierar på var i landet man bor. Oftast finns det fler ställen att vända sig till om man bor i en större stad än om man bor på landet. Förutom det stöd som finns i kommunen kan man kontakt en del verksamheter via telefon och chatt oavsett var du bor, till exempel  BRIS eller BUP

Skolkuratorn, socialtjänsten eller ungdomsmottagningen finns i alla kommuner i Sverige och är ofta bra ställen att börja med att kontakta om man vill ha hjälp. De kan hjälpa dig vidare till andra ställen om det behövs, till exempel till barn och ungdomspsykiatrin (BUP).

Om man får stöd från till exempel socialtjänsten eller BUP är det ofta bra om ens vårdnadshavare (det är oftast föräldrarna som är vårdnadshavare) vet om att man får hjälp. Vill man absolut inte att vårdnadshavarna ska få veta så finns det ofta möjlighet att få hjälp ändå, särskilt om man är över 15 år. Om man inte vill att någon ska veta att man sökt hjälp är det bra att berätta det första gången man träffar den som ska hjälpa.  

Om man inte vill berätta vem man är

Innan man bestämt sig för att anmäla eller berätta om ett brott kan man behöva prata och ställa frågor. När man inte vill säga sitt namn eller berätta vem man är så kan man ringa, mejla eller chatta med en ideell organisation som till exempel BRIS eller Tjejjouren. För många är det ett första steg. Då kan man få reda på mer om vad som händer om man avslöjar vad som hänt.  När man vet mer kanske man vågar berätta för familj eller för en kompis. Det kan också vara lättare att göra en anmälan till socialtjänsten eller till Polisen när man har mer information om vad som händer. 

Posttraumatiskt stressyndrom

Film från Rädda Barnen.

Alla reagerar olika på allvarliga händelser. Ibland kan man få symtom som håller i sig. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en vanlig reaktion om man har varit med om något riktigt allvarligt, till exempel sexuella övergrepp eller att se någon i sin familj bli skadad.

Post betyder efter och traumatiskt är när det hänt något jättehemskt. Det är vanligt att man återupplever det man varit med om, att det känns som man är där igen. Filmen förklarar vad posttraumatiskt stressyndrom är och att det finns
hjälp att få.

Här finns filmen på engelska.

Det finns mer!