Lämna sidan

Dölj besöket

De sidor du besöker och de sökningar du gör på Internet kan synas i efterhand på datorn. Om du känner dig övervakad och tror att någon kommer att kontrollera vilka hemsidor du besökt kan du rensa din historik så att ingen kan se vilka sidor du har besökt. Här förklarar vi hur du gör.

Välj din webbläsare (det program du använder för att surfa) och följ instruktionerna.

Internet Explorer

Rensa allt
För att ta bort all privat information, klicka på Verktyg och välj Ta bort webbhistorik. Om du vill bli av med alla spår välj Ta bort allt.

Rensa bort valfritt
Du kan välja att bara radera delar av den lagrade informationen. Klicka på Verktyg och välj Ta bort webbhistorik och välj om du vill radera temporära filer, cookies, tidigare besökta sajter, formulärdata eller lösenord.

Spara aldrig
För att aldrig någon information ska sparas när man surfar klickar man på Verktyg, Internetalternativ, Allmänt. Välj Inställningar. Skriv in 0 längst ned. För att inte spara lösenord och webbadresser välj Verktyg, Internetalternativ, Innehåll, Komplettera automatiskt, Inställningar. Ta bort bockarna i rutorna.

Chrome

Rensa webbhistorik
Klicka på skiftnyckelikonen i webbläsarens verktygsfält.
Välj Verktyg.
Välj Ta bort webbinformation.
I dialogrutan som visas markerar du kryssrutan Rensa webbhistorik.
Välj mängden data som du vill ta bort i menyn högst upp. Välj tidens början om du vill rensa hela webbläsarhistoriken.
Klicka på Rensa webbinformation.

Firefox

Rensa allt
För att ta bort all privat information, klicka på Verktyg. Välj Rensa ut känsliga data. Här kryssar du i samtliga rutor och väljer Rensa nu. Observera att det här raderar allt och att man inte kan få tillbaka den information man har tagit bort.

Att välja vad du rensar
Om du vill välja vad som ska raderas, markerar man kryssrutorna. Man kan välja att rensa webbläsarhistoriken, filhämtningshistoriken, sparade formulärdata, cache-filer, kakor (cookies), lösenord och autentiserade sessioner. Man väljer alltså själv vad man vill ta bort och vad man vill ha kvar.

Spara aldrig
För att aldrig någon informations ska sparas när man surfar klickar man på Verktyg, Inställningar, Sekretess. Här kan man ta bort bockarna i rutorna under Historik om man inte vill att programmet ska komma ihåg surfandet. Man kan även kryssa i rutan Rensa alltid ut känslig data när Firefox avslutas.

Safari

Rensa allt
För att ta bort all privat information från datorn, klicka på Historik. Om du vill bli av med alla spår efter surfandet väljer Rensa historik. Observera att det här raderar allt och att man inte kan få tillbaka den information man tagit bort.

Välj själv vad som rensas
Om man vill välja vad som ska raderas, klicka på Visa all historik. Där väljer man själv vad man vill ta bort och vad man vill ha kvar.

Anonymt läge

De flesta webbläsare har en inställning som gör att du kan surfa helt dolt utan att något sparas. Oftast kan du trycka Ctrl+Shift+P eller göra som vi beskriver nedan. Om du öppnar att surffönster i anonymt läge behöver du inte rensa din historik efteråt.

Internet Explorer
Klicka Säkerhet och sedan In Private-surfning.

Chrome
Klicka Arkiv och sedan Nytt inkognito-fönster

Firefox
Klicka Verktyg och sedan Starta privat surfning

Safari
Klicka på åtgärdsmenyn och sedan Privat surfning (Åtgärdsmenyn är kugghjulet högst till höger).

Det finns mer!