Misstanke och anmälan
Att göra en anmälan när man misstänker att ett barn inte har det bra kan kräva både kunskap och mod. Ofta är det lättare att göra en anmälan om man i förväg har pratat ihop sig i arbetsgruppen om hur man ska hantera en sådan situation.
I det här avsnittet får ni veta mer om vad som händer vid en anmälan. Börja med att se casefilm 3 av 3 och diskutera de efterföljande frågorna i arbetsgruppen. Klicka sedan på underrubrikerna. Där finns filmer med experter och diskussionsfrågor. Avsluta genom att klicka på underrubriken "Handlingsplan" där ni tillsammans i arbetsgruppen kan utforma eller se över er egen handlingsplan.
Casefilm 3
Diskutera i arbetsgruppen
- Hur hade du gjort om du var pedagogen i filmen? Skulle du ha gjort en orosanmälan till socialnämnden?
- Anmälningsskyldigheten är personlig, men hur hanterar ni en situation där ni är oense i arbetsgruppen om ni ska göra en anmälan eller inte?
- Hur påverkar relationen till föräldrarna din känsla inför att göra en orosanmälan?
- Hur kan ni arbeta på er förskola för att göra det enklare och tydligare vid en anmälningssituation?
Här hittar du information om när du ska göra en anmälan till socialtjänsten och hur du gör en anmälan.
Stefan Wiklund, docent i socialt arbete, berättar om förskolepersonalens anmälningsskyldighet till socialnämnden.
Cecilia Kjellgren, universitetslektor i socialt arbete, och Åsa Bäckström, pedagog, berättar om när någon i personalgruppen på förskolan misstänks för brott mot ett barn.
Cecilia Kjellgren, universitetslektor i socialt arbete, berättar om när barn utsätter andra barn för våld.
Charlotte Frisack Brodin, advokat, berättar om hur en brottsutredning och en rättegång går till samt vad rättsprocessen kan innebära för barnet och personalen i förskolan.
Här får ni möjlighet att ta fram eller uppdatera en handlingsplan för förskolan vid misstankar om att barn utsätts för brott.