Lämna sidan

Brott på internet

Det finns flera olika brott som kan hända på internet. Om någon sprider falska rykten eller bilder är det ett brott som kallas förtal, det kan leda till böter eller fängelse. Det förekommer också sexuella övergrepp via internet, till exempel gromning. Gromning är när någon låtsas vara någon annan för att sedan begå sexuella övergrepp. Gromning är ett allvarligt brott som kan leda till böter eller fängelse.

Förtal

 

Om någon sprider sexuella bilder, filmer eller rykten om någon annan kan det vara förtal. Förtal är ett brott och det är själva spridningen av kommentarer eller bilder som är brottsligt. Det är alltså inte brottsligt att hitta på en lögn om någon, men att sprida den vidare kan vara det. Förtal kan till exempel vara att skriva på någons blogg att personen har sex med alla som vill eller att hitta på att någon misshandlar sitt barn. Många kommentarer som brukar kallas för näthat kan också vara förtal. Förtal kan straffas med böter.

OFREDANDE

om man skriver taskiga saker om en person många gånger eller på något annat sätt mobbar någon, kan det vara ett brott som kallas för ofredande

Det är inte brottsligt att skriva värderande kommentarer om någon. Man kan skriva att någon är dålig på hockey eller att någon har fula kläder utan att begå ett brott. Men om man skriver taskiga saker om en person många gånger eller på något annat sätt mobbar någon, kan det vara ett brott som kallas för ofredande. Straffet för ofredande kan vara böter.Olaga hot

 

Det är olagligt att hota att göra allvarliga saker som skrämmer någon annan. Exempel kan vara att säga saker som jag ska slå dig, bränna ner ditt hus, våldta eller döda dig. När någon skrämmer genom hotfulla kommentarer är det ett allvarligt brott som heter olaga hot och det kan leda till böter eller fängelse.

Sexuella övergrepp på internet

 

Det kan vara svårt att veta vem det är som man chattar med eftersom folk ibland låtsas vara någon annan på internet.

Det händer att kontakter på internet leder till att barn och ungdomar blir utnyttjade. Det kan till exempel vara att en vuxen person lurar någon att visa sig naken i webbkameran, ha webbkamerasex eller att träffas någonstans. När en vuxen person låtsas vara någon annan för att sexuellt utnyttja unga som är under 15 år är det ett brott som kallas för gromning. Gromning kan straffas med böter eller fängelse. Det är vanligast att personen som tar kontakt är en vuxen man. Personen försöker ofta bygga upp ett förtroende och locka med sådant som man är intresserad av. Personen kan till exempel låtsas vara en tjej i samma ålder som kan fixa ett jobb åt en.

Hjälp om man råkat illa ut på internet

 

Många tycker att det känns jättesvårt att berätta om det som har hänt. De skäms och anklagar sig själva. Om man har varit med om något som inte känns bra är det ändå bra att prata med någon om det.

Det är också bra att polisanmäla det som har hänt. Även om man själv har skickat bilder eller visat sig naken framför webbkameran har ingen rätt att hota en eller använda sig av det som man har skickat. Om man kan är det bra att spara chattkonversationer, bilder eller annat som polisen kan använda som bevis och ge det till polisen.

Information om brott på internet finns på ungdomsmottagningen på nätet och Polisens webbplats.

 

Det finns mer!