Vad hjälper hälso- och sjukvården till med?

Om du har varit med om ett brott har du rätt till vård. Det kan handla om skador på eller inuti kroppen och om stöd så att du kan må bättre. När du ska gå till läkaren kan det vara skönt att ha med sig någon du känner som stöd.

Viktigt att besöka läkare direkt

Om du har varit utsatt för våld är det viktigt att åka till akuten eller en vårdcentral så fort som möjligt.

Har du varit utsatt för sexuellt våld kan du besöka en gynekologisk mottagning, en kvinnoklinik eller en ungdomsmottagning för att bli undersökt och få samtalsstöd. 

Att vara med om ett brott kan vara en traumatisk upplevelse. Det kan kännas jobbigt att besöka läkare, men det är viktigt att du får hjälp så snart som möjligt. De undersökningar som görs kan vara bevis i polisutredningen.

Frågor om våld?

Om du besöker en vårdcentral eller sjukhus och någon misstänker att du är utsatt för brott kan du få frågor om du utsatts för våld eller sett eller hört våld hemma. Frågorna ställs för att du ska kunna få hjälp och stöd. Hälso- och sjukvården kan också anmäla till socialtjänsten om de märker att ett barn far illa.   

Tystnadsplikt

De som arbetar i hälso- och sjukvården har tystnadsplikt. Men om de misstänker att ett barn är utsatt för brott eller far illa så är de skyldiga att anmäla till socialtjänsten. 

Gå till 1177 (Sjukvård)

Gå till UMO (Ungdomsmottagning)

Vill du ha hjälp?

Om du behöver akut hjälp eller vård ska du ringa 112. Du hittar kontaktuppgifter till hälso- och sjukvården och andra som kan hjälpa dig genom länken nedan.

Illustration av en vuxen och en ung person som sitter pratar med varandra.